Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΒΩΒΟΤΗΤΑ: ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 6ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

Βούρα Νότα

Εισαγωγή: πρόκειται για την μόνιμη αποτυχία του παιδιού να μιλήσει σε ειδικές κοινωνικές περιστάσεις (πχ στο σχολείο), ενώ μιλά σε άλλες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται η σχολική εκπαίδευση, η απασχόληση ή η κοινωνική επικοινωνία.

Σκοπός: η παρουσίαση διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων: Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ)/ΓΣΘ σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Υλικό/Μέθοδος: το υλικό προέρχεται από τα αρχεία του Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματας (ΙΠ) του ΚΨΥ Κατερίνης.

Συζήτηση/Αποτελέσματα: Δυο 6χρονα παιδιά επισκέφθηκαν το ΙΠ του ΚΨΥ Κατερίνης. Και τα δυο παρουσίαζαν απροθυμία να μιλήσουν στο σχολείο ενώ η ενασχόλησή τους με άλλες δραστηριότητες ποικίλει.
Παρόλο που και τα δυο ξεκίνησαν θεραπεία με ΓΣΘ, η σοβαρότητα και επιμονή των συμπτωμάτων του ενός οδήγησαν στη χορήγηση φλουοξετίνης επί προσθέτως της ΓΣΘ. Η φλουοξετίνη ξεκίνησε στα 4mg/μέρα με σταδιακή αύξηση στα 20mg/μέρα.
Δυο χρόνια μετά, και οι δυο περιπτώσεις επέδειξαν σημαντική βελτίωση. Στην πρώτη περίπτωση με αντιμετώπιση μόνο με ΓΣΘ, το παιδί άρχισε να μιλά στο σχολείο, κυρίως όταν του ζητιότανε, και φαίνεται πρόθυμο και πιο άνετο στην αλληλεπίδραση  με τους ξένους. Στην δεύτερη περίπτωση, διαφαίνονταν σημάδια προόδου, ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση φλουοξετίνης. Το παιδί αλληλεπιδρά με αγνώστους, επικοινωνεί με τα παιδιά εκτός όμως του σχολικού περιβάλλοντος και εμφανίζεται σε καλύτερη διάθεση. Παρά τη βελτίωση, το παιδί ακόμη δεν μιλά στο σχολείο.

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, περιπτώσεις επιλεκτικής βωβότητας ανταποκρίνονται σε ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Παρόλο που η ΓΣΘ  αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική, ο συνδυασμός της με τη χορήγηση φλουοξετίνης ενισχύει την αντιμετώπιση της επιλεκτικής βωβότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου