Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών ψυχολογίας και μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κατερίνης.

Νότα Βούρα

Εισαγωγή: Το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κατερίνης στις δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνει και την εκπαίδευση (πρακτική άσκηση) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ψυχολογίας, δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Ενδεικτικά, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιατρικής/Τομέας Ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών/Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής/Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών.
Μέθοδος: Το υλικό προήλθε από τα αρχεία του Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματος ΚΨΥ Κατερίνης.
Συζήτηση/Συμπεράσματα: Οι φοιτητές στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης/συμμετοχής σε διαγνωστικές συνεντεύξεις, ατομικές ψυχοθεραπείες, συνεδρίες θεραπείας οικογένειας, συμβουλευτικές παρεμβάσεις, χρήση ψυχομετρικών tests, τεχνικές ψυχολογικής διερεύνησης και θεραπευτικής παρέμβασης, τεχνικές ψυχοκοινωνικής στήριξης ατόμων. Μπορούν ακόμη να συμμετέχουν σε προγράμματα διασυνδετικής εργασίας του Κ.Ψ.Υ. με άλλους φορείς και υπηρεσίες της Πιερίας, όπως με την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Πιερίας, τα γραφεία της Α’ και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίηση της Κοινότητας και αγωγή του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, και άλλα.
Κατά τη συνεργασία αυτή οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη λειτουργία της Θεραπευτικής Ομάδας του ΙΠ, να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρία υπό την εποπτεία της ψυχολόγου και γενικά, να βελτιώσουν την επαγγελματική τους επάρκεια και ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου